Mäso, kosti, zelenina a ovocie

Kosti - Počas miliónov rokov psy požierali pozostatky iných zvierat nevynechajúc pri tom ani kosti. Celý zažívací systém psa je určený na trávenie kostí a kosti sú potrebné pre jeho správne fungovanie. Kosti sú živým tkanivom, ktoré je zložené zo živých buniek. Pretože sú kosti živím tkanivom, práve tak ako ďalšie časti tela, sú zdrojom širokej škály živín. Kosti obsahujú minerály, ktoré sú obsiahnuté v bielkovinách. Taktiež obsahujú tuky. Ak je kosť z kuraťa alebo z bravčového potom tieto tuky budú obsahovať vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín. Spolu s tukom sa v kostiach nachádzajú v tukoch rozpustné vitamíny. Najdôležitejšou časťou väčšiny kostí je obsah kostnej drene, ktorý je veľmi výživnou zmesou krvou tvorených prvkov obsahujúcich železo. Surové kosti poskytujú tiež prirodzené antioxidanty proti starnutiu a enzýmy.
Kosti sú pre vášho psa prirodzenou zásobárňou minerálov. Ak je kosť s mäsom potom sú telu dodávané metionín a vitamíny B. Šteniatka a dospelí psi kŕmení kosťami zriedka, ak vôbec, trpia tráviacimi problémami alebo hnačkami. Produkujú menšie množstvá pevnej minimálne zapáchajúcej stolice. Je veľmi pravdepodobné, že kosti zohrávajú rovnakú úlohu ako vláknina, to znamená, že nabobtnajú jedlo, čím odstraňujú toxíny a podporujú zdravé črevá. Psi, ktorí jedia kosti žijú dlhšie a sú zdraví. Sú odolní hlavne voči degeneratívnym chorobám súvisiacich so starnutím. 
 

Mäso - Mnoho ľudí sa domnieva, že kŕmenie psov podľa BARF je kŕmenie výhradne mäsom. Mäso by malo byť však len jednou zo súčastí celej zdravej výživy, ktorá by mala obsahovať kosti, ovocie, zeleninu, vnútornosti a ďalšie prílohy. Napríklad svalovina, ktorú jedia divokí psy tvorí len malú časť stravy, ktorá obsahuje aj širokú škálu ďalšej potravy vrátane kostí. 
Aké živiny sú v mäse? 
Mäso dodáva bielkoviny - to je jeho hlavná úloha v zdravej výžive. Mäso tiež dodáva pohyblivé množstvo tukov, vody a určité vitamíny a minerálne látky. Pretože mäso dodáva tuky a bielkoviny je tiež dodávateľom energie. Mäso je prvotriednym zdrojom bielkovín. Taktiež obsahuje všetky nepostrádatelné aminokyseliny nevyhnutné pre psov akéhokoľvek veku, vrátane rastúcich psov, gravidných a kojacich sučiek. 
Mäso dodáva energiu - mäso neobsahuje sacharidy. Neobsahuje škrob, cukry alebo vlákninu. Tuk obsiahnutý v rozličných druhoch mäsa sa líši aj množstvom nenasýtených mastných kyselín. Kuracie a bravčové mäso má vyššie hodnoty nenasýtených mastných kyselín oproti jahňacine a hovädzine. Jahňacina zvyčajne obsahuje viac nenasýtených mastných kyselín ako hovädzina ale len preto, že je tučnejšia.
Mäso dodáva minerálne látky - surové mäso je chudobné na sodík ale bohaté na draslík. To je dobré pre psov so srdcovými problémami. Mäso s najnižším množstvom sodíka je hovädzina a tiež dosť málo ho je aj v bravčovine. Mäso s najvyšším množstvom draslíka je bravčovina spolu s kuracinou, ktorá má len o trochu nižší obsah draslíka. To robí bravčovinu vhodnou pre pacientov so srdcovými problémami. Hovädzie, jahňacie, kuracie a bravčové mäso sú veľmi chudobné na vápnik a tiež obsahujú nižšie množstvo magnézia. To znamená, že uvedené druhy mäsa sú vhodnou potravou pre psov náchylných na močové kamene. Avšak tento nedostatok minerálov je potrebné vyvážiť pridávaním kostí. Hovädzie a jahňacie mäso sú pomerne dobrým zdrojom zinku čím sa stávajú vhodným jedlom pre psov s nedostatkom zinku. Kuracie mäso obsahuje málo zinku v porovnaní s bravčovinou, ktorá ho obsahuje viac ale nie tak veľa ako jahňacina a hovädzina. Zo všetkých druhov mäsa, hovädzina je najlepším zdrojom železa.
 

Vnútornosti - V divočine psy požierajú obsah žalúdka a vnútornosti. V skutočnosti vnútornosti sú dôležitou (zásadnou) súčasťou potravy divoko žijúcich psov. Domáci psi majú podobné nároky a potreby. Psi konzumujúci vnútornosti ako súčasť stravy majú lepšie zdravie ako psy, ktoré ich nejedia. Hoci sú vnútornosti cenným jedlom pre psov nie je potrebné ich pridávať vo väčších množstvách. Vnútornosti sú koncentrovaným zdrojom mnohých nepostrádateľných živín a sú obzvlášť cenné v období rastu, reprodukcie a pri strese práve ako zdroj koncentrovaných živín.
Pečeň - obsahuje širokú paletu dôležitých živín. Pečeň je najväčším zdrojom vitamínu A a malo by sa ňou kŕmiť pravidelne ale v malých množstvách. Pečeň je tiež bohatá na vitamíny D, E a K. Pečeň je výborným zdrojom minerálov, predovšetkým zinku, magnézia, selénu a železa. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, hlavne B2, B3, B5. biotín, kyselinu listovú, B12, cholín a inositol. Obsahuje tiež adekvátne alebo menšie množstvo B1 a je dobrým zdrojom vitamínu C. Pečeň poskytuje zdroj bielkovín dobrej kvality a nenasýtených mastné kyseliny, oba typy omega-3 a omega-6. 
Ľadviny - podobne ako pečeň, ľadviny sú zdrojom vhodných bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a mnohých vitamínov, vrátane všetkých v tukoch rozpustných vitamínov teda A, D, E a K. ľadviny sú bohatým zdrojom železa a všetkých vitamínov skupiny B. Taktiež sú dobrým zdrojom zinku.
Srdce - podobne ako pečeň a ľadviny, srdce je výborným zdrojom bielkovín, B vitamínov a železa. Obsahuje tiež nenasýtené mastné kyseliny a v menšej miere vitamín A. Srdce obsahuje značné množstvo taurínu, ktorý je v potrave dôležitý pre srdce!

Ovocie

Áno psy môžu a jedia ovocie. Môžu jesť takmer všetko. Najväčší podiel ovocia tvorí voda.. Hlavnou živinou ovocia sú rozpustné sacharidy, teda jednoduché cukry. Je to energetické jedlo. Ovocie obsahuje mnoho vlákniny. Taktiež obsahuje vitamíny, enzýmy, antioxidanty, minerálne látky, malé množstvo bielkovín a tukov. V surovom ovocí sú najviac prítomné dve živiny, vitamín A ako karotén a vitamín C. To robí ovocie cenným jedlom pre psa. Enzýmy prítomné v surovom ovocí sú taktiež dôležitou súčasťou potravy psa, obzvlášť v staršom veku kedy sa začínajú objavovať degeneratívne choroby.
Je nutné aby psy jedli ovocie? Nie. Všetky živiny prítomné v ovocí môžu byť získané z iných zdrojov. Avšak pridávaním ovocia do potravy zaistíme širokú škálu zdravých potravín. Tým máme väčšiu šancu poskytovať vyváženú stravu čím zvyšujeme dĺžku života a podporujeme imunitný systém. Pes môže jesť všetky druhy ovocia (okrem avokáda), avšak tropické ovocie je obzvlášť cenné, pretože obsahuje mnoho antioxidantov. Vedci zistili, že enzými a antioxidanty prítomné v ovocí (mnohé ešte neboli identifikované) chránia pokožku a telo pred degeneráciou a chorobami spojenými so stárnutím.
Jablká – sú bohaté na karotén a pektín. Pektín je významným časťou vlákniny, ktorý má mnoho prospešných účinkov. Spôsobuje to jeho gel tvoriaci vlákninu. Ten môže zlepšiť črevnú pohyblivosť, pretože vytláča odpad zo zažívacieho traktu. Pektín tiež viaže a eliminuje toxíny z čreva. Jablká sú bohatým zdrojom beta-karoténu a vitamínu C ako aj niekoľkých vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B6, kyselinu listovú a mnoho draslíka.
Hrušky – hrušky sú výborným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny, taktiež obsahujú pektín, ktorý pomáha posilňovať črevá. Čerstvé hrušky obsahujú draslík, ktorý je nevyhnutný pre udržovanie srdca, svalového sťahovania, nervového prenosu a metabolizmus sacharidov. Hrušky tiež obsahujú vitamín C.
Grapefruit - je výborným zdrojom flavonoidov, vo vode rozpustnej vlákniny, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej. Štúdie ukázali, že grapefrut podobne ako ďalšie citrusové ovocie má protirakovinové účinky ako u ľudí tak aj u zvierat. Pektínv grapefruite znižuje hladinu cholesteru podobne ako ďalšie ovocné pektíny. Celé ovocie obsahuje viac pektínu než džús. Nedávno sa zistilo, že grapefruit normalizuje úroveň hematokritu (pozri odkaz 2). Grapefuit tiež ničí plesňové ochorenia a zabíja mnoho rozličných typov parazitov a napomáha telu pri tvorbe prospešných baktérií. Biologicky aktívne prírodna látka objavená v semenách zabíja salmonelu, e-coli, kvasinky, herpes, vírus chrípky, parazity, plesne spôsobujúce hnačku a používa sa v antibiotikách v prípravkoch proti plesni. 
Pomaranč – je výborným zdrojom vitamínu C. Jeden pomaranč obsahuje množstvo kyseliny listovej, draslík, a vitamín B1 (tiamin) a tiež nejaké množstvo vápnika a magnézia. Rovnako dôležitou výživovou hodnotou pomaranču je jeho zásoba flavonoidov, čím pomaranč pomáha posilňovať imunitný systém, podporuje pojivové tkanivo a podporuje zdravie celkovo. Pomaranč chráni proti vzniku rakoviny a ničí vírusové infekcie. 
 

Zelenina
Psi vlastne jedli zeleninu celé obdobie ich vývoja, čo je dlhý čas! Zelenina, obzvlášť zelená listová by mala byť súčasťou zdravej výživy psa. Psy potrebujú zeleninu, pretože obsahuje mnoho dôležitých zdraviu prospešných živín. Vlákninu pes získava zo surovej zeleniny, ktorá obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Zelenina poskytuje mnoho ďalších živín. Obsahuje ťažko získateľnú omega-3 esenciálnu mastnú kyselinu, mnoho pre psa potrebných vitamínov, mnoho enzýmov a rozličných antioxidantov a fytochemikálii (pozri odkaz 1).
Brokolica - brokolica je jednou z najvýživnejších potravín. Je bohatým zdrojom vitamínu C, beta-karoténu, kyseliny listovej, vápnika a vlákniny. Je tiež dobrým zdrojom chrómu. Brokolica má významný protirakovinový účinok. Brokolica obsahuje niekoľko dôležitých fytochemikálii: beta-karotén, indoly a izothiokyanáty a cez 33 protirakovinových zlúčenín. Výskumy naznačujú, že fytochemikálie predchádzajú vzniku rakoviny, zabraňujú rakovine aby napadla bunky a podporujú enzýmy, ktoré detoxikujú od rakoviny.
Špenát - obsahuje dvakrát viac železa ako ostatná zelenina. Podobne ako iná zelenina obsahuje chlorofyl a karotén, čím sa stáva bohatým zdrojom antioxidantov. Okrem beta-karoténu, špenát dodáva aj dva ďalšie karotény, luteín a zeaxanthin. Tiež je zdrojom vlákniny, vápnika, draslíka a vitamínov A, B6 a K.
Zeler - je bohatý na vápnik, draslík, fosfor, sodík a železo a tiež vitamínov A, B, C. Fytochemikália 3-n-butyl phthalide je jednou zo zložiek, ktoré dávajú zeleru charakteristickú vôňu a chuť, a je obzvlášť účinná proti rakovine. 3-n-butyl phthalide významne znižoval rozsah tumorov u laboratórnych zvieratách. Taktiež znižuje nervozitu a používa sa na neutralizovanie kyselín.
Mrkva - je kráľom zeleniny. Je najbohatším zdrojom pro-vitamínov A, karoténov, spomedzi všetkých bežne konzumovaných zelenín. Ale na rozdiel od vitamínu A, beta-karotén a ďalšie karotény v mrkve nepôsobia toxicky. Beta-karotén je taktiež silným antioxidantom. Mrkva tiež obsahuje vitamíny B, C D, E, K, riboflavín, niacin, vápnik, draslík, fosfor, sodík a železo. Opakovane sa ukazuje, že mrkva vyživuje očné nervy a významne zlepšuje zrak.
Paprika - je výborným zdrojom mnohých podstatných živín. Červená paprika má trikrát viac vitamínu C ako citrusy. Okrem toho červené papriky sú veľmi dobrým zdrojom beta-karoténu a poskytujú vhodné množstvo vlákniny a vitamínu B6. Pretože paprika stimuluje cirkuláciu a zlepšuje krvný tok je považovaná za vhodné jedlo pri poruchách cirkulácie a ako prostriedok pre podporu trávenia. Červené papriky sú jednou z niekoľkých potravín, ktoré obsahujú lykopén (červené rastlinné farbivo – najsilnejší antioxidant, pozri odkaz 2) fytochemikáliu, ktoré môžé pomôcť ako prevencia pred rozličnými formami rakoviny.